Om ZoBo Vine

Om ZoBo Vine


Baggrunden er en mangeårig passion for den lille sydfranske by Banyuls sur Mer – eller Banyuls de la Merenda -  som den hedder på catalansk. Siden familien første gang besøgte området, har interessen og glæden ved at udforske denne lille perle kun været for opadgående. Byen ligger, hvor Pyrenæerne møder Middelhavet – 12 kilometer fra den spanske grænse. Naturen bærer præg af det barske klippelandskab, og den ene sceneri smukkere end det andet afløser hinanden. Langs kysten – og inde i landet – ligger den ene lille maleriske landsby efter den anden. Uanset om man bevæger sig på den ene eller anden side af grænsen opleves en udpræget selvstændighedsfølelse hos de fleste mennesker – man er mere catalansk end fransk eller spansk. Det smitter af på sprog, kultur, mad og meget mere.


I Banyuls produceres en enestående ”Vin doux Naturel” – altså en sødmefuld vin, med en alkoholprocent på ca 17. Der er forskellige produktionsmetoder, hvor den mest spektakulære omfatter en udendørs lagring i tønder i ca. tre år, hvor vinen bliver påvirket af det meget omskiftelige vejr, området byder på. Resultatet er en liflig, elegant og til tider kompleks vin, med mange anvendelsesmuligheder. Mest oplagt er nok, at lade den ledsage desserter og oste af forskellig art, men også til kold og varm foie gras eller som aperitif gør den sig fremragende. Druerne dyrkes på de stejle skråninger – op til 45 grader –  og bliver påvirket af det meget omskiftelige vejr i området samt den relativt golde og kalkholdige undergrund. Af gode grunde foregår høsten ved håndkraft.


Det er denne drik, der er udgangspunktet for ZoBo Vine. Endvidere forhandles et mindre udvalg af hvid-, rosé- og rødvine fra området, ligesom en en enkelt eau de vie har fundet vej ind på hylderne.


God fornøjelse.


Erling